O Kvetoucím čaji

 

Kvetoucí čaj je druh svazovaného čaje. Přestože jsou vázané čaje známé již dlouho, Kvetoucí čaj začal svou tradici až v polovině minulého stolení v Číně. Čaj se vyrábí z tenkých lístků (lépe řečeno mladých stonků) nejčastěji zeleného nebo bílého čaje. Tyto lístky se ručně svážou a vysuší, což z nich udělá malou čajovou kuličku. Navíc je uvnitř čajové kuličky svázaná vždy nějaká bylina, která má za úkol dodat čaji příchuť a vytvořit hlavní část květu při rozkvétání. Když tuto kuličku ponoříme do horké vody, lístky čajovníku zvláční a rozevřou se do přirozené polohy. Tím odkryjí přidanou bylinu a způsobí rozkvétání čaje. Kvůli vizuálnímu požitku je nutné připravovat kvetoucí čaj ve skleněné konvičce, aby bylo rozkvétání pěkně vidět. Na způsob, jakým se kvetoucí čaj vyrábí, se můžete podívat na následujícím videu.


Za nejlepší kvetoucí čaje jsou považovány ty, které jsou vytvořeny z lístků čajovníku Stříbrná jehla (Yin Zhen nebo také Silver needle). Tato odrůda byla vyšlechtěna speciálně pro kvetoucí čaje v roce 1955. Pokud si tedy chcete pochutnat a zažít krásnou podívanou, doporučujeme především Stříbrný jehličkový čaj.