Příprava

 

Kvetoucí čaj má pro přípravu své zvláštnosti. Pro vizuální zážitej je velmi důlažité připravit čaj ve skleněné konvičce. Konvička by měla mít objem 600 - 800 ml.  podle toho, kolik čajová kulička váží a jak moc silný chceme čaj mít. Konvičku naplníme horkou vodou 80 - 90 oC. Poté do ní vložíme čajovou kuličku. 4ajová kulička se ponoří na dno a během 3 - 5 minut vykvete do nádherných tvarů. Nyní můžete čaj nalít do hrníčků a vychutnat jeho vynikající chuť.

Kvetoucí čaje jsou také vyjímečné tím, že možné z jedné kuličky udělat více nálevů. Jakmile první nálev vypijete, zalíjte čaj znovu horkou vodou a po 4 - 6 minutách je čaj znovu připraven k vypití. Tento postup je možné opakovat ještě jednou (celkem tedy z jedné čajové kuličky získáme 3 nálevy).

Aby se čajová květina pěkně rozevřela, je třeba aby k tomu měla prostor. Proto se doporučuje připravovat čaj v konvičce s širším dnem (čajová květina je u dna nejširší) a s dostatkem vody (některé květy mohou být vyšší a je třeba aby byla celá květina pod vodou). Do konvice nedávejte lžičku a čaj nemíchejte, čajová květina by se mohla poškodit.

Pokud si budete chtít užít pohled na čajovou květinu i po vychutnání čaje, je možné jí zalít studenou vodou. Pokud navíc do vody přidáte citrónovou šťávu, vydrří voda nezakalená až 4 dny.